Recepty

Návody na výrobu některých likérů z ovocného destilátu

Pro výrobu likérů je nejvhodnější destilát z jablek. Jiné destiláty svojí chutí a arómaty mohou překvapivě negativně ovlivnit kvalitu vyráběného likéru. Navíc je třeba konstatovat, že vyrábět likér z kvalitní slivovice, hruškovice nebo meruňkovice je přece jenom určitý přepych.

Višňovka

  • 1 kg zralých višní beze stopek
  • 0,5 l vody
  • 0,5 kg cukru
  • 1 litr jablečného 50% destilátu
  • cca 4 cm skořice
  • kousek vanilky
  • 4 hřebíčky
  • trochu anýzu
  • 4 nezralé na polovinu rozkrojené ořechy
  • trochu badyánu
  • ½ pomeranče

Vodu svaříme s cukrem, po vychladnutí roztoku smícháme se všemi uvedenými ingrediencemi. Minimálně 25 dnů necháme uležet, potom vše přelisujeme např. přes porézní sáček. Necháme asi tři dny ustát a vytvořený likér opatrne slijeme, případně přefiltrujeme přes jemnou tkaninu, nejlépe však přes filtrační papír nebo plachetku o hrubosti 1-3 mikrometry.

Ořechovka

  • 30 nezralých na polovinu rozkrojených ořechů
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 litru jablečného 50% destilátu
  • 0,5 litru vody
  • cca 4 cm skořice
  • 5 hřebíčků
  • trochu anýzu
  • trochu nového koření
  • 1 citron – rozkrojit

Vodu svaříme s cukrem, po vychladnutí roztoku smícháme s všemi uvedenými ingrediencemi. Minimálně 25 dnů necháme uležet, potom vše přelisujeme např. přes porézní sáček. Necháme asi tři dny ustát a vytvořený likér opatrně slijeme, případně přefiltrujeme přes jemnou tkaninu, nejlépe však přes filtrační papír nebo plachetku o hrubosti 1-3 mikrometry.

Absint

  • 30g pelyňku
  • 40g anýzu
  • 5g anděliky
  • 4g fenyklu
  • 1 litr 50% jablečného destilátu
  • 50-100 g cukru

Směs smícháme a necháme uležet cca 25 dnů, pak scedíme, případně přefiltrujeme a dle chuti dosladíme cukrem.

Likér z červeného rybízu

  • 530 ml odkalené rybízové šťávy
  • 0,5 litru 50% jablečného destilátu
  • 400 g cukru

Rybízovou šťávu svaříme s cukrem, necháme vychladnout a přidáme destilát. Řádně promícháme, necháme ustát a pak zfiltrujeme.

Vaječný koňak

  • 7 žloudků
  • 3 lžičky vanilkového cukru
  • 400 g cukru
  • 1 litr mléka
  • 350 ml 50% jablečného destilátu

Ve vodní lázni zahřejeme mléko, ve kterém rozpustíme cukr a přidáme žloudky. Směs ve vroucí lázni stále mícháme, dokud mírně nezhoustne (cca 10 – 15 minut). Zahuštěnou směs vyjmeme z lázně a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme destilát a vanilkový cukr. Po promíchání směs zhoustne. Výsledný produkt přecedíme přes jemné sítko.