Recepty
Návody na výrobu některých likérů z ovocného destilátu
Pro výrobu likérů je nejvhodnější destilát z jablek. Jiné destiláty svojí chutí a arómaty mohou překvapivě negativně ovlivnit kvalitu vyráběného likéru. Navíc je třeba konstatovat, že vyrábět likér z kvalitní slivovice, hruškovice nebo meruňkovice je přece jenom určitý přepych.
Višňovka
- 1 kg zralých višní beze stopek
- 0,5 l vody
- 0,5 kg cukru
- 1 litr jablečného 50% destilátu
- cca 4 cm skořice
- kousek vanilky
- 4 hřebíčky
- trochu anýzu
- 4 nezralé na polovinu rozkrojené ořechy
- trochu badyánu
- ½ pomeranče
Vodu svaříme s cukrem, po vychladnutí roztoku smícháme se všemi uvedenými ingrediencemi. Minimálně 25 dnů necháme uležet, potom vše přelisujeme např. přes porézní sáček. Necháme asi tři dny ustát a vytvořený likér opatrne slijeme, případně přefiltrujeme přes jemnou tkaninu, nejlépe však přes filtrační papír nebo plachetku o hrubosti 1-3 mikrometry.
Ořechovka
- 30 nezralých na polovinu rozkrojených ořechů
- 0,5 kg cukru
- 1,5 litru jablečného 50% destilátu
- 0,5 litru vody
- cca 4 cm skořice
- 5 hřebíčků
- trochu anýzu
- trochu nového koření
- 1 citron – rozkrojit
Vodu svaříme s cukrem, po vychladnutí roztoku smícháme s všemi uvedenými ingrediencemi. Minimálně 25 dnů necháme uležet, potom vše přelisujeme např. přes porézní sáček. Necháme asi tři dny ustát a vytvořený likér opatrně slijeme, případně přefiltrujeme přes jemnou tkaninu, nejlépe však přes filtrační papír nebo plachetku o hrubosti 1-3 mikrometry.
Absint
- 30g pelyňku
- 40g anýzu
- 5g anděliky
- 4g fenyklu
- 1 litr 50% jablečného destilátu
- 50-100 g cukru
Směs smícháme a necháme uležet cca 25 dnů, pak scedíme, případně přefiltrujeme a dle chuti dosladíme cukrem.
Likér z červeného rybízu
- 530 ml odkalené rybízové šťávy
- 0,5 litru 50% jablečného destilátu
- 400 g cukru
Rybízovou šťávu svaříme s cukrem, necháme vychladnout a přidáme destilát. Řádně promícháme, necháme ustát a pak zfiltrujeme.
Vaječný koňak
- 7 žloudků
- 3 lžičky vanilkového cukru
- 400 g cukru
- 1 litr mléka
- 350 ml 50% jablečného destilátu
Ve vodní lázni zahřejeme mléko, ve kterém rozpustíme cukr a přidáme žloudky. Směs ve vroucí lázni stále mícháme, dokud mírně nezhoustne (cca 10 – 15 minut). Zahuštěnou směs vyjmeme z lázně a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme destilát a vanilkový cukr. Po promíchání směs zhoustne. Výsledný produkt přecedíme přes jemné sítko.